مهمترین مزیتی که استفاده از این نوع پوشش دارد به صرفه بودن آن به لحاظ اقتصادی است. این پوشش نیاز به آب دادن نداشته و مصرف آب و هزینه های مربوط به آن را به حداقل می رساند. برای کاشت چمن طبیعی باید مراحل زیادی طی شود.
مهمترین مزیتی که استفاده از این نوع پوشش دارد به صرفه بودن آن به لحاظ اقتصادی است. این پوشش نیاز به آب دادن نداشته و مصرف آب و هزینه های مربوط به آن را به حداقل می رساند. برای کاشت چمن طبیعی باید مراحل زیادی طی شود. مثلا بذر گرفته شده و بعد کاشته و کود دهی و آبیاری صورت گیرد و در ادامه هم سیستم آبیاری مهندسی طراحی شود و هر چند وقت یکبار هم لازم است که آفت کش برای چمن طبیعی استفاده گردد. وجین کردن، چمن زنی، ترمیم و اصلاح و تجدید کاشت کارهایی دیگری است که برای چمن طبیعی لازم بوده و حتما باید انجام گردد در حالی که برای نوع مصنوعی هیچ یک از این مراحل لازم نخواهد بود. برای همین است در سال های اخیر استفاده از چمن مصنوعی طرفداران زیادی پیدا کرده است.
فواید استفاده از چمن مصنوعی
یکی دیگر از مزیت هایی که این نوع پوشش را از نوع طبیعی آن متمایز می کند، استفاده دائمی از آن است. مثلا اگر یک زمین ورزشی با چمن طبیعی پوشیده شده باشد بعد از 350 ساعت ساعت بازی در بهترین حالت قابل استفاده است و باید بعد از آن ترمیم شده و استراحت کند تا کیفیت خود را از دست ندهد اما در چمن مصنوعی این طور نبوده و استفاده دایمی از آن در کیفیت چمن مشکلی به وجود نخواهد آورد.
پوشش مصنوعی این ویژگی را دارد که در همه قسمت ها یکنواخت بوده و کچلی در جاهای مختلف از زمین دیده نمی شود. این ویژگی در چمن طبیعی کمتر دیده می شود و به لحاظ جنبه ظاهری و فیزیکی چمن مصنوعی ارجحیت دارد و عیوب ظاهری کمتری هم در آن مشاهده می شود.
عمر مفید چمن مصنوعی بسیار بالاتر از چمن طبیعی است و در اثر راه رفتن روی آن و دویدن و پا زدن خراب نمی شود و الیاف چمن له نخواهد شد و خواب اصلی خود را از دست نمی دهد در حالیکه در چمن طبیعی با راه رفتن چمن له شده و خواب و ظاهر فیزیکی خود را بعد از مدتی از دست خواهد داد.
خب با همه این توصیفات شاید این سوال به ذهنتان خطور کند آیا چمن مصنوعی واقعا هیچ عیبی و ایرادی ندارد و هر چه در آن است مزیت محسوب می شود. جواب این سوال خیر است. شما هیچ محصول ساخت دست بشر را پیدا نمی کنید که از همه جنبه ها مفید و فاقد عیب باشد و پوشش مصنوعی هم از این قائده مستثنی نیست. چمن مصنوعی باعث بالا رفتن دمای محیط شده و به لحاظ زیست محیطی این مشکل باید بر طرف شود و در عین حال اگر آسیب جدی ببیند که البته کمتر اتفاق می افتد، هزینه تعمیرات اساسی آن بیشتر از چمن طبیعی است. زیرسازی نوع مصنوعی باید توسط افراد متخصص انجام شود در حالیکه کاشت چمن طبیعی نیاز به فرد متخصص نخواهد داشت.
غالب انواع چمن مصنوعی ورزشی و چمن مصنوعی تزیینی با پلیمرهای پلی اتیلن و پلی پروپیلن ساخته می شوند. اصلی ترین دلیل ساخت چمن های مصنوعی، هزینه های بالای زمین های چمن طبیعی، طول عمر بسیار کم آنها و همین طور شرایط دشوار نگهداری آنها بود. از زمان تولید چمن مصنوعی ورزشی ، سالن های ورزشی فراوانی در رشته های فوتبال، تنیس و گلف اقدام به استفاده از آنها نمودند. طراحان فضاهای داخلی و خارجی ساختمان ها نیز پس از آشنایی با این کف پوش جذاب، در بسیاری از فضاهای ساختمان ها، از آنها استفاده کردند. سهولت نصب و عدم نیاز به نگهداری مستمر، از چمن مصنوعی تزیینی گزینه ای ایده آل برای آنها ساخته بود.
جالب است بدانید یک چمن طبیعی تنها پس از دو ساعت بازی، حداقل نیاز به یک روز استراحت دارد. جالب تر آن که هزینه راه اندازی و نگهداری یک زمین چمن طبیعی تقریبا 10 برابر همان متراژ زمین با چمن مصنوعی است. در ادامه اشاره ای کوتاه داریم به چند ویژگی شاخص انواع چمن مصنوعی ورزشی و چمن مصنوعی تزیینی.
هزینه های نگهداری بسیار کمتر
چمن طبیعی نیاز به نگهداری، سم پاشی و تجدید کاشت مستمر دارد. تمامی این موارد هزینه هایی سرسام آور دارند. ضمنا زمین های چمن طبیعی هر چند سال یکبار باید به صورت کامل و از بنیان، اصلاح و تجدید کاشت گردند. زمانی که شما از چمن مصنوعی ورزشی یا چمن مصنوعی تزیینی استفاده کنید، با هیچ کدام از این چالش ها مواجه نخواهید بود.
طول عمر و دوام بسیار بیشتر
یک آمار جالب دیگر این که، یک زمین ورزشی با چمن طبیعی در طول یک سال تنها می تواند چیزی در حدود 300 تا 400 ساعت مورد استفاده قرار بگیرد. در حالی که چمن مصنوعی ورزشی هیچ محدودیتی در میزان استفاده ندارد و تقریبا می تواند تا 10 سال با کمترین هزینه نگهداری، مورد استفاده قرار بگیرد.
سبزی دائمی و چهارفصل
علف نیز همچون هر گیاه دیگری متاثر از شرایط آب و هوایی است و در بسیاری از مواقع سال شادابی خود را از دست می دهد. یکی از اصلی ترین مزایای چمن مصنوعی تزیینی ، سبز بودن چهار فصل و دائمی آن است.
اصلی ترین گروه های چمنی مصنوعی کدامند؟
همان گونه که تا این جای مقاله دریافتید، دو گونه چمن مصنوعی ورزشی و چمن مصنوعی تزیینی پرکاربردترین انواع چمن های مصنوعی هستند که البته جز در مواری بسیار تخصصی، ساختار ساخت و اجرایی یکسان دارند.
چمن مصنوعی ورزشی
همان گونه که از نام این چمن های مصنوعی پیدا است، آنها کاربرد ورزشی دارند. گستردگی زمین برخی از ورزش ها همچون گلف، موجب شده است تا هزینه نگهداری سرسام آوری داشته باشند. اکنون سال ها است که بسیاری از زمین های ورزشی در سراسر دنیا با توجه به مزایای چمن مصنوعی ورزشی ، از این کف پوش استفاده می کنند.
چمن مصنوعی تزئینی
چمن های مصنوعی تزیینی ، در فضاهای تفریحی عمومی، فضاهای خارجی مجتمع های ساختمانی و حتی پشت بام ها و بالکن ها، کاربرد گسترده ای دارند. زیبایی چمن از دیرباز مورد توجه ما بوده است؛ اما کاشت دشوار و نگهداری مستمر، بسیاری را از چمن کاری منصرف کرده است. ورود چمن مصنوعی به دنیای طراحی فضای خارجی ساختمان، مجتمع هایی بسیار زیبا خلق کرده است.
چمن مصنوعی در واقع همان محصول پادری چمن مانندی است که دارای ظاهر و ماهیت خشن تری است. اما با تغییر رنگ کاملا شبیه به چمنهای طبیعی است که دارای مزایای زیادی است. این چمن متراکم تر، مقاوم تر و نیازمند نگهداری بسیار کمتری است و مشکل رشد تخم چمن در زمینهای غیر حاصلخیز را نیز حل نمودهاست. چمن مصنوعی در مناطقی به کار میرود که امکانات لازم برای رشد چمنهای طبیعی فراهم نیست و یا این که نگهداری آن به نحو مطلوب، غیر ممکن یا مشکل باشد. این نوع کفپوشها عمدتاً در استادیومهای ورزشی به کار میروند.
مزایای چمن مصنوعی نسبت به چمن طبیعی با توجه به روند رو به تزاید جمعیت و توسعه مناطق شهری ایجاد فضاهای تفریحی و ورزشی بسیار بیشتری مورد نیاز است. مهمترین ویژگی هایی که باعث گردیدهاست تا چمن مصنوعی بتواند به عنوان یک جایگزین جدی در برابر چمن طبیعی عرض اندام نماید عبارتند از:
حذف و کاهش بسیاری از هزینههای مربوط به آماده سازی، کاشت و نگهداری زمین از جمله هزینههای بذر و کاشت، کود، آبیاری و سیستم آب رسانی، وجین و چمن زنی، سم و دفع آفات، ترمیم و اصلاح و تجدید کاشت. طبق بررسیهای آماری به عمل آمده هزینههای نگهداری چمن مصنوعی با احتساب دوره عمر مفید ۱۰ ساله در حدود ۱۰ درصد هزینههای چمن طبیعی میباشد.
اساسی ترین مزیت استفاده از چمن مصنوعی در مقایسه با چمن طبیعی قابلیت استفاده دائمی و همیشگی از آن است. یک زمین ورزشی با چمن طبیعی در اکثر مناطق آب و هوائی تنها برای ۳۵۰ ساعت در سال قابلیت بازی دارد زیرا برای حفظ کیفیت چمن طبیعی احتیاج به نگهداری مداوم و استراحت و تنفس کامل پس از یک بازی دارد، چنانچه به ازای هر دو ساعت بازی چمن طبیعی نیازمند ۲۴ ساعت تنفس است. درحالیکه از یک زمین چمن مصنوعی میتوان در سال تا ۴۰۰۰ ساعت به طور مفید استفاده کرد. در این ارتباط لازم به ذکر است که زمینه ای چمن طبیعی در مواقع آبیاری و مدتی پس از آن و نیز در مواقع بارندگیهای شدید قابل بازی نمیباشند در حالیکه این محدودیت روی زمینهای چمن مصنوعی وجود ندارد.
یکنواختی سطح زمین در تمامی ابعاد و سطوح زمین از جنبههای ظاهری و فیزیکی که این امر باعث میگردد تا خطاهای ناشی از عیوب زمین در حین بازی به صفر برسد. بر روی زمینهای چمن مصنوعی بهترین کنترل بر توپ اعمال شده و حرکت متقابل بازیکن و توپ عالی و روان است. در چمن طبیعی رشد غدهای و متراکم و ایجاد توده ریشه باعث ناهمواری زمین و ایجاد اشکال در بازی و انحراف توپ میشود.
مقاومت زیاد در مقابل عوامل جوی و تنشهای ناشی از حرکات فیزیکی بازیکنان که این امر باعث میگردد تا عمر مفید چمن مصنوعی نسبت به زمینهای مشابه چمن طبیعی بسیار بیشتر باشد.
ویژگی دیگری که برای چمن مصنوعی حائز توجه میباشد که البته این ویژگی صرفاً برای کشورهای نظیر ایران که در نقاط خشک جغرافیائی قرار گرفتهاند، به عنوان یک ویژگی تلقی میگردد، بحث کم آبی و عدم نیاز جدی این محصول به آب میباشدکه این امردر یک نگاه کلان نگر در کشوری مثل ایران که واقعاً از نقطه نظر منابع آبی در محدودیت جدی واقع میباشد، میتواند صرفه جوئی وسیع و هنگفتی را به وجود آورد.
استفاده در زمینهای ورزشی تنها بخشی از کاربرد چمنهای مصنوعی است؛ دوام این لایهها، هزینه پایین نگهداری، عدم نیاز به آبیاری و ظاهر طبیعی آنها سبب شدهاست که این تولیدات در محدوده وسیعی از کاربردها مورد استفاده قرار گیرند که از جمله آنها میتوان به کاربرد در محوطههای چمن کاری عمومی مانند میادین شهرها، حاشیه اتوبانها و بزرگراهها، زمینهای بازی کودکان، کناره استخرها، چشم اندازها و محوطههای داخلی ساختمانها اشاره کرد. این چمنها در مکانهای تفریحی، مشکل گل آلوده شدن زمین در هنگام بارش باران را ندارند و در چمن کاریهای مصنوعی اتوبانها و بزرگراهها، خطرات و مشکلات مربوط به آبیاری فضاهای سبز را حل نمودهاند. همچنین در مناطقی که با کمبود آب مواجه هستند و یا نمیتوان آبیاری مطلوبی برای چمنها انجام داد، چمنهای مصنوعی گزینههای مناسبی به شمار میروند.
یکی دیگر از مزایای استفاده از چمنهای مصنوعی، صرفه جویی اقتصادی است، زیرا چمنهای طبیعی را حداقل یک بار در هر فصل باید با چمنهای جدید جایگزین نمود که این کار مستلزم صرف هزینه و وقت میباشد. علاوه بر آن هزینه نگهداری آنها نیز مزید بر علت است. اما در مورد چمنهای مصنوعی تنها یک بار نصب کافی است و بعد از نصب، سالها بدون نیاز به نگهداری قابل استفاده هستند
قیمت چمن مصنوعی
هزینه چمن مصنوعی به جنس الیاف به کار رفته، شرکت سازنده و میزان عمر آن بستگی دارد. بی شک هر چه در زمینه چمن مصنوعی هزینهی بیشتری پرداخت کنید از چمن مصنوعی با کیفیتتری برخوردار خواهید شد. در تولید چمنهای مصنوعی ارزان قیمت از پورههای لباس و پارچه استفاده میکنند که پس از مدتی رنگ و کیفیت اولیه خود را از دست داده و همینطور باعث ایجاد حساسیت در ورزشکاران نیز میشود. از طرفی چمن مصنوعیهای باکیفیت از مواد پلیمری و با استفاده تکنولوژی روز تهیه میشوند که عمر بالاتری داشته، لطیف و بادام هستند و همینطور در مدت زمان طولانی رنگ سبز خود را حفظ میکنند. ضمنا این نوع از چمن مصنوعی قابلیت مقاومت بالایی در برابر آب و رطوبت دارد.-اولین مزیت این نوع پوشش این است که متراکم تر بوده و در برابر شرایط محیطی و استفاده دراز مدت مقاوم تر است و نگهداری آن آسان تر بوده و با هزینه کمتری هم انجام می شود.