توجه داشته باشید سیستم ایمنی بدن بچه ها به مراتب از سیستم ایمنی بدن ما بزرگ ترها ضعیف تر است و امکان بیمار شدن آنها در مواجهه با عوامل بیماری زا هم بسیار شدیدتر خواهد بود.در این مطلب تمام جوانب پارک بردن کودک را بررسی می کنیم.
توجه داشته باشید سیستم ایمنی بدن بچه ها به مراتب از سیستم ایمنی بدن ما بزرگ ترها ضعیف تر است و امکان بیمار شدن آنها در مواجهه با عوامل بیماری زا هم بسیار شدیدتر خواهد بود.در این مطلب تمام جوانب پارک بردن کودک را بررسی می کنیم. خیلی از مادرها زمانی که کودکشان را به پارک میبرند با خستگی و ناراحتی برمیگردند، با به کارگیری این اصول تربیتی میتوانید تفریحی شاد با کودکتان داشته باشید و به هیچ عنوان کلافه نشوید. ما موقعیتهای مختلف را برای شما در نظر میگیریم و بهترین عملکرد را به شما پیشنهاد میکنیم.
کودکتان قصد بیرون آمدن از پارک را ندارد
شما خستهاید و ساعتهاست که در پارک نشستهاید و کودکتان قصد دل کندن از بازی را ندارد، واکنش شما چیست؟ آیا با واکنشهای هیجانی میخواهید پاسخ دهید؟ بهترین روش مقابله با این اتفاق این است: زمانی که با کودکتان به پارک میروید و زمانی که جایی مینشینید تا او بازی کند، ساعت تلفن همراه یا ساعت مچی خود را نشانش دهید و برای نمونه بگویید: ساعت الان 4 هست و تو میتونی تا ساعت 5 بازی کنی (فراموش نکنید عقربهها و ساعت را به او نشان دهید، اگر خردسال است و ساعت را بلد نیست با نشان دادن عقربه بزرگ به او بگویید که وقتی این خطی که بزرگتر هست رسید به اینجا ما باید بریم). این روش را امتحان کنید تا ببینید کودکتان چطور با این قانون کنار میآید. شما باید با اقتدار این کار را کنید، یعنی به هیچ وجه ساعت را عقب جلوتر نکنید تا کودکتان قانون را بیاموزد. این ترفند به کودک شما وقتشناسی را میآموزد.
زمان بازی کودکتان در زمین بازی پارک، از او فاصله بگیرید؛ شما باید در جایی بنشینید که او و شما به راحتی یکدیگر را ببنید، ولی نباید خیلی نزدیک باشید. اگر کودکتان با کودک دیگری مشاجره کرد تا زمانی که احتمال خطر ندادهاید، جلو نروید، اجازه بدهید کودکتان خودش مشکلاتش را با هم سن و سالانش حل کند. دفاع شما و دخالت شما باعث میشود او در جایی که شما نیستید، نتواند از خود دفاع کند و در بزرگسالی هم محتاج شما بماند!تربیت کودکی مستقل، روشی است که هر پدر و مادری باید آن را پی بگیرد. لوس کردن کودک، تبعات ناخوشایندی دارد که آینده او را نیز تحت تاثیر قرار میدهد، پس او را قانونمند بار بیاورید.
کودکتان علاقه دارد دستش را در خاک و زمین کند یا این که دست در حوض آب ببرد
خیلی از بچهها علاقه زیادی به کنکاش در باغچهها دارند، همینطور دوست دارند بدانند در فواره آب وسط پارک چه میگذرد! به جای این که عصبانی شوید و فریاد بزنید، به آرامی کنار فرزندتان بروید و برایش توضیح دهید در این حوض چه میگذرد. با او کنار باغچه یا زمینی که دوست دارد آن را زیر و رو کند بروید و درباره زیباییهای طبیعت صحبت کنید، بدون آن که به زمین دست بزنید یا کودکتان دست در خاک کند. گلهای زیبا و برگهای آنها را لمس کنید و برای کودکتان توضیح دهید که این نشانه قدرت خدا است، به او بگویید که این گل و گیاه جان دارد و او هرگز نباید آنها را بکند.
کودکتان در پارک برای خرید خوراکیهای مختلف اصرار میکند
این هم تعجب ندارد! او دوست دارد در محیط بازی بخورد و خودش را تخلیه کند. برای یک تغذیه سالم در پارک، از خانه برنامه ریزی کنید، همراه کودک در آشپزخانه، میوه و خوراکیهای سالم را در یک ظرف بریزید و به پارک ببرید. شما باید نظر کودک را بخواهید تا متوجه شود که به او اهمیت میدهید. زمانی که در پارک تقاضای خوراکیهایی مانند انواع چیپسها و پفکها را داشت برایش توضیح دهید که اینها به بدن او آسیب میرساند، باز هم میگوییم شاید برای یک بار و دوبار کودک شما نپذیرد، اما بالاخره با تکرار شما او میفهمد و برای همیشه از دست این خوراکیهای غیرسالم رها میشوید. زمانی که از شما خوراکی غیر سالمی را خواست، از سبد خوراکیهایی که از خانه آوردید و خودش هم در انتخاب کمک کرده است، یک خوراکی به او بدهید. حتی میتوانید برایش یک بستنی مناسب یا آبمیوه بخرید. رفته رفته کودک شما تغذیه سالمی را جایگزین هله و هولهها خواهد کرد؛ این یعنی شروع آموزش تغذیه صحیح به کودک!
ده باور غلط درباره تنها بازی کردن کودکان
پدر و مادرهای زیادی از ناتوانی کودکشان برای سرگرم کردن خودشان شکایت می کنند. آنها از اینکه کودک شان گریه می کند و بلد نیست تنهایی بازی کند نگران می شوند. اما دلیل این مساله دیدگاه ها و باورهای غلط در باره استقلال در بازی کردن است.
1ـ بچه های کوچولو نمی توانند خودشان را سرگرم کنند.
«نوزاد وابسته به پدر و مادر است و او نمی تواند نیازی از خودش رفع کند.»
کودکان نیاز به کمک دارند اما وابسته نیستند. آنها هم می توانند خودشان را با صداها و اشیای تازه ای که می بینند سرگرم کنند و محیط زندگی شان را تجربه کنند. مشغول شدن و تلاش برای سرگرم کردن نوزاد فرصت تجربه های شخصی را از او می گیرد. همه چیز به عادت دادن برمی گردد. اگر کودک را به آغوش، تغذیه و توجه بی وقفه عادت بدهید در تمام دوران کودکی با این مساله درگیر خواهید بود. متاسفانه بیشتر پدر و مادرها این اشتباه را در مورد فرزند اولشان می کنند.
2ـ اگر کودک تنها بماند و گریه کند به این معنی است که نمی تواند تنهایی بازی کند.
اگر کودک را تنها گذاشتید و او فورا گریه کرد یکی از این دلایل باعث گریه او شده اند:
کودک ناگهان و بدون توجه رها شده است. حتی کودکان نیز برای آنچه می بینند نیاز به دلیل و توجه دارند. باید به کودک بگویید چرا تنهایش گذاشته اید. نه اینکه ناگهان و بی دلیل او را در اتاق تنها بگذارید و بروید سراغ کارهای خودتان.
کودک به روش و شیوه شما عادت کرده است. اگر او را به بغل کردن، چرخاندن و سرگرم کردن عادت داده اید او نمی تواند متوجه رفتار شما بشود. کودکان خیلی زود عادت می کنند و عادت هایشان را به سادگی ترک نمی کنند.
3ـ بازی یعنی با هیجان زیاد کاری را انجام دادن، حرکت و فعالیت زیاد
بازی می تواند تفکر باشد. آیا هرگز به کودکتان یاد داده اید که فکر کند و با فکرها و تخیلاتش سرگرم شود؟آیا هرگز به کودکتان یاد داده اید به یک ترانه گوش بدهد و سرگرم شود؟ از همان ابتدا می توانید کودک را به سکوت و شنیدن تشویق کنید. شنیدن صدای محیط هم می تواند یک بازی باشد بدون اینکه نیاز به حضور یک فرد دوم یا سوم برای سرگرم شدن داشته باشد.
4ـ بازی در تخت پارک ها اسیر کردن کودک است
کودک باید در محیط امن بازی کند. وقتی او را در کودکی آزاد می گذارید هر لحظه باید نگران باشید که اتفاق نگران کننده ای برایش بیفتد. و باید مراقب و همراه کودک باشید. اما عادت دادن کودک به بازی در تخت پارک ها به شما اطمینان می دهد که او هم سرگرم است و هم امنیت دارد.
5ـ تنها بازی کردن یعنی رها کردن کودک
طبیعی است که پدر و مادر بخواهند در بازی با کودک مشارکت کنند و از بازی با او لذت ببرند اما همه لذت این نیست که همپای کودکتان بازی کنید. گاهی باید فقط ناظر بازی کودک و شاهد توانایی هایش باشید. مشارکت در بازی ممکن است باعث مداخله و کم تحرکی کودکتان شود. مثلا اگر همیشه در نقاشی کشیدن یا لگو ساختن کنار کودک باشید بعد از مدتی می بینید که این شما هستید نقاشی می کشید یا لگو می سازید و کودکتان فقط شما را تماشا می کند.
6ـ وقتی کودک ناکام و ناامید می شود پدر و مادر باید برای حل مشکلاتش پیش قدم بشوند
توجه و حمایت با مداخله و تلاش برای رفع و رجوع مشکلات فرق دارد. پدر و مادر وظیفه ندارند ناکامی های کودک را به هر شیوه ای جبران کنند. آنها فقط باید حامی و مراقب باشند. اگر همیشه برای حل مشکلات کودکتان پیش قدم بشوید و اجازه ندهید خودش تلاش کند او مسئولیت پذیر نخواهد بود.
بازی کردن با کودک وظیفه پدر و مادر است
بازی کردن با کودک برای ایجاد صمیمیت و دوستی بیشتر ضروری است. پدر و مادری که با کودکشان بازی می کنند رابطه بهتری با کودک برقرار می کنند و در تربیت موفق تر هستند. اما پدر و مادر برای شکل گیری شخصیت و استقلال کودک وظیفه دیگری نیز دارند آنها باید کودک را برای تجربه های شخصی آزاد بگذارند. این آزادی و مراقبت برای پرورش کودک سالم ضروری هستند.بازی در فضای بیرون از خانه موجب رشد سریع کودکان میشود. در دنیای پر سرعت امروز در کنار انواع بازیهای الکترونیکی، تلویزیون و افزایش روزافزون فناوریهای مختلف که روی ذهن تاثیر میگذارند، فعالیت و بازی در بیرون از خانه از اهمیت بیشتری برخوردار است. رفتن به پارک به همراه کوچولوهای دلبندتان را به یک عادت تبدیل کنید. این کار برای کودکتان و حتی خودتان فواید بسیاری دارد.
مهارتهای اجتماعی
در پارک کودکان با خیال راحت میتوانند با کودکان دیگر بازی کنند و در تعامل باشند. آنها دوستان جدیدی پیدا میکنند و مهارتهای اجتماعیشان افزایش مییابد. حتی اگر کودکتان خجالتی باشد، فضای پارک را محیطی امن و بدون تهدید میبیند و راحتتر میتواند با کودکان دیگر ارتباط برقرار کند و به مرور رفتارهای خجالتی خود را کنار میگذارد.
حتی خود شما به عنوان والدین کودک، میتوانید با والدین دیگر که کودکان خود را به پارک آوردهاند، آشنا شده و از تجربههای یکدیگر در زمینه پرورش کودک استفاده کنید.
تفریح در پارک کنار کودک
فضای پارک یکی از مناسبترین مکانها برای بازی با کودکتان است. هنگام بازی با او میتوانید روابط صمیمی و نزدیکتری با او پیدا کنید. حتی کودکان نوپا هم میتوانند از بازی در پارک فایده ببرند. اشتیاق آنها برای راه رفتن بیشتر میشود و قدمهایشان را محکمتر برمیدارند. بهتر است هر هفته کودک خود را به پارک ببرید. در ضمن بیشتر پارکها نزدیک کتابخانهها قرار دارند. قصهگویی در کتابخانه و سپس بازی در پارک را با هم ترکیب کنید و یک روز عالی برای کودک و خودتان بسازید.
فعالیتهای مناسب کودکان در پارک
علاقه کودکان به بازیهای الکترونیکی باعث شده آنها چندان تمایلی به بازی در فضای بیرون از خانه نداشته باشند.
حتی ممکن است آنها ندانند که در پارک چه بازی و تفریحی داشته باشند. شما با کمی برنامهریزی و خلاقیت میتوانید کاری کنید که کودکان از فضای پارک لذت ببرند. در ادامه چند فعالیت جذاب برای تفریح کودکان در پارک آورده شده است که میتوانید خانوادگی انجام داده و کودکتان را شاد کنید.
وسایل بازی در پارک
میتوانید خیلی ساده و بی دردسر، کودکتان را به قسمت وسایل بازی در پارک برده و او از بازی در کنار کودکان دیگر لذت ببرد.
ترسیم نقشه پارک
کودکتان را تشویق کنید یک نقشه جالب از پارک بکشد. برای این کار باید همراه او در پارک قدم زده و او همه بخشهای پارک را ببیند و ویژگیهای مهم و جزئیات موجود در پارک را روی کاغذ نقاشی خود ترسیم کند. برخی از کودکان از این کار واقعا لذت میبرند.
پیادهروی در کنار کودکان در پارک
میتوانید در کنار کودکتان در پارک پیادهروی کرده و با یکدیگر در مورد مسائل مورد علاقه کودکتان صحبت کنید. با این کار نه تنها کمی ورزش کردهاید، بلکه ارتباطتان با کودکتان را افزایش داده و با یکدیگر صمیمیتر میشوید.
بازی قایم باشک
قایم باشک یکی از جذابترین بازیهای کودکان است. کودکتان را تشویق کنید به همراه کودکان دیگر «قایم باشک» بازی کند و اگر کودک دیگری در دسترس نبود، خودتان این بازی را انجام دهید.
مسابقه ورزشی کودکان با همدیگر
می توانید مسابقه ورزشی ترتیب دهید. مثلا چه کسی میتواند مسیری را سریعتر بدود. یا در یک دقیقه چقدر میتوان توپ را با پا نگهداشت. میتوانید از پیشنهادهای کودکتان هم استفاده کنید. توجه کودکتان را به طبیعت جلب کنید و اسم درختها و یا گلهای مختلف را به او یاد دهید.
یا از او بخواهید تصویر یک گل را طراحی کند. در مورد مراقبت از پارک و هر چیزی که در طبیعت وجود دارد به او توضیح دهید. به هر حال پارک ها و بازی در فضای سبز غذای روح بچه هاست به خصوص در عصری که ما زندگی می کنیم این نیاز بیشتر از پیش احساس می شود چون مثل گذشته نیست که بچه ها در حیاط و کوچه ها با هم بازی کنند بنابراین نباید مانع بازی آنها در پارک شد.