تلفن : 65519359 -021 ، موبایل:  09125578911 - 09121259904
آدرس : تهران،خيابان ستارخان،خيابان باقرخان،نبش كوچه فرزين شمالی، پلاك ٦٩ (ساختمان يكتا)،طبقه دوم ، واحد ٦
 

گروه خبري : آخرین اخبار
تاريخ انتشار : 1398/05/06 - 12:17
كد :15

نقش اسباب بازی در رشد کودک

تحقیقات نشان میدهد موفقیت در مدرسه تا حد زیادی بر توانایی های کودکان در برقراری ارتباط با همسالان و بزرگسالان  بستگی دارد و بازی  ها در توسعه  این مهارت های اجتماعی از اهمیت بالایی برخوردارند.

تحقیقات نشان میدهد موفقیت در مدرسه تا حد زیادی بر توانایی های کودکان در برقراری ارتباط با همسالان و بزرگسالان  بستگی دارد و بازی  ها در توسعه  این مهارت های اجتماعی از اهمیت بالایی برخوردارند. چراکه کودکان در حین بازی   کار  گروهی، حمایت، مذاکره وتوانایی  حل و فصل اختلافات را یاد می گیرند، همچنین به تمرین مهارت های ارتباطی کلامی و غیر کلامی از طریق ایفای نقش و گفتگو میپردازند. آنها در حین ایفای نقش افراد مختلف  در خانه، مدرسه وجامعه به نیازها و خواسته های دیگران پی میبرند. همچنین  از طریق بحث در مورد فضا، وسایل و قوانین بازی با دیدگاه های مختلف آشنا می‌شوند که همگی به رشد مهارت اجتماعی آنان منجر می‌شود. بازی در رشد عاطفی کودکان نیز از اهمیت خاصی برخوردار است چراکه به چگونگی ابراز احساسات و غلبه بر آنها کمک میکند و  اجازه میدهد تا  کودکان، تجربه های خودآگاه و ناخودآگاه خود را در مورد احساسات، زندگی و هر آنچه که در اطراف آنها وجود دارد، ابراز دارند. 

اهمیت بازی، در دوران اولیه کودکی

بازی یکی از عوامل مهمی است که بر روحیه و شخصیت کودک اثر گذاشته و بخش جدایی‌ناپذیر زندگی اوست. روان‌شناسان و جامعه‌شناسان بر این باورند که بازی در سال‌های اولیه برای کودک بسیار حیاتی است و به جز پدید آوردن شادی، برای رشد جسمی و روان‌شناختی کودک اهمیت ویژه‌ای دارد. به وسیلة بازی، کودک راه‌های برخورد و تعامل با محیط پیرامون خود را فرا می‌گیرد و مهارت‌های اجتماعی و زبانی را کسب می‌کند. بازی، فرصت‌هایی را برای «ابراز وجود» و «خلاقیت» در کودک فراهم می‌کند و نیز راهی مناسب برای تخلیه هیجان‌ها و انرژی‌های اضافی در او است. کودک از طریق بازی با فرهنگ جامعة خویش آشنا می‌شود؛ هنجارها و ارزش‌های اجتماعی را درونی می‌کند و در نهایت، نقش‌های اجتماعی را می‌پذیرد.

وسایل بازی فلزی مهد کودک 

 

نقش اسباب بازی در رشد کودک

برای مشاهده تمامی تجهیزات پارکی و مبلمان شهری گروه تولیدی مبلمان شهری جهان پارک کلیک نمایید.

اسباب بازی‌ سرگرم کننده هست، علاوه بر آن اسباب بازی‌ ابزاری برای کمک به کودکان جهت شناخت خود و دنیای اطرافشان هست.نقش اسباب بازی در رشد و سلامت کودکان امری ضرروی است. هنگامی‌ که کودکان بازی می‌کنند، می‌‌آموزند که چگونه مشکلات را حل کرده، با دیگران همراهی کنند و مهارتهای حرکتی و فیزیکی(حرکتهای عضلانی و بدنی) مورد نیاز جهت رشد و یادگیری را نیز می‌آموزند. کارکنان بیمارستان‌ها اغلب از بازی به عنوان ابزاری جهت انجام امور درمانی کودکان استفاده می‌کنند.

نقش اسباب بازی در بازی به کودک کمک می‌کند تا مهارت‌های زیر را بیاموزد:

توسعه‌ی مهارتهای فیزیکی :

مهارت های حرکتی و فیزیکی به کودکان بدست آوردن، خزیدن، بالا رفتن از جایی و ایجاد تعادل را می‌‌آموزد.مهارت‌های حرکتی ظریف هم به کودکان یاد می‌دهد، چطور اسباب بازی‌های کوچک را در دستشان بگیرند.در مورد اهمیت فراگیری مهارت حرکتی و ایده‌ها و بازی‌ برای تقویت این مهارت قبلا در شید شاد صحبت شد.
توسعه مفاهیم شناختی:

کودکان می‌آموزند که چگونه مشکلاتشان را (این کار چطور انجام می‌شود؟ آیا این قطعه در پازل درست قرار گرفته؟) از طریق بازی کردن حل کنند. همچنین کودکان از طریق بازی کردن ، آموزش شمارش اعداد ، آموزش رنگها ، شکل و سایز‌ها را نیز می‌آموزند. بازی کردن مهارت حفظ کردن و دقت کودکان را افزایش می‌دهد. زمانیکه کودکان در محیط‌های محرک‌آمیز بازی می‌کنند سطح فکری آنها نیز بالا می‌رود.
توسعه مهارتهای زبانی :

زمانی که کودک بازی ‌می‌کند و در تعامل با دیگران قرار می‌گیرد مهارتهای زبانی وکلامی او پرورش می‌یابد. این بازی‌ها با همکاری با والدین در پخت و پز و آشپزی  می‌تواند شروع شود و بصورت پیشرفته تر به داستان سرایی و جوک گفتن می‌انجامد.
توسعه مهارتهای اجتماعی:

یادگیری اموری مانند همکاری، مذاکره، رعایت نوبت و بازی بوسیله قوانین و مقررات همگی مهارتهای مهمی را به کودک یاد می‌دهند.این مهارتها زمانی پرورش می‌یابد که کودک بازی کند. درنتیجه کودک قوانین و نقش‌های اجتماعی را یاد می‌گیرد.

نقش اسباب بازی در رشد کودک

نقش اسباب بازی و حضور والدین در بازی کردن کودکان 

پدر و مادر اولین و بهترین همبازی کودکان خود هستند.هنگامی ‌که والدین درگیر بازی با کودکان می‌شوند، آنها تمایل بیشتری به خلاقیت از خود بروز می‌دهند. بهترین بازی زمانی است که والدین درکنار بچه‌ها بازی می‌کنند نه اینکه صرفا اسباب بازی فراهم کنند و یا بر بازی آنها نظارت کنند.این کار که والدین تبدیل به بخشی از بازی کودکان شوند، ممکن است نیاز به تمرین داشته باشد. برخی والدین فکر می‌کنند که اگر کارهای کودکانه را رها کنند، کودک رشد خواهد کرد.” این اشتباه است”.

وسایل بازی مهد کودک

 برخی از پیشنهادات برای پیوستن به بازی کودکان شامل :

مشاهده کنید : کودک خود را به دقت زیرنظر بگیرید. ببینید چه کارهایی می‌تواند انجام دهد و چه اشتباهاتی می‌کند؟ همچنین از فعالیتهای مورد علاقه کودک‌تان نیز آگاه شوید.
پیگیر باشید : در بازی به کودک‌تان بپیوندید. کودکان حس خواهند کرد که شما به آنچه آنها انجام می‌دهند، علاقه‌مند هستید. شما می‌توانید به بازی پیچیدگی‌هایی را اضافه کنید با این حال کودک شما باید بازی را تحت کنترل داشته باشد و جهت بازی را مشخص کند.
خلاق باشید :  این تفکر بزرگسالانه را فراموش کنید که با یک اسباب بازی فقط یک مدل بازی می‌توان انجام داد. نقش اسباب بازی وقتی خود را نشان می دهد که سعی کنید به روش های مختلف با یک اسباب بازی، بازی کنید.این کار برای خودتان هم هیجان انگیز خواهد بود. خلاقیت در بازی ، آن را برای شما و کودکتان سرگرم کننده‌تر خواهد کرد.

اسباب بازی مناسب برای کودک 

نقش اسباب بازی هایی برای هر گروه سنی در زیر آمده است.در انتخاب آنها به تواناییها و علاقمندی کودک‌تان توجه کنید.همه بچه‌ها از یک مدل یکسان اسباب بازی لذت نمی‌برند.در انتخاب بازی و وسایل بازی کودکان باید به سن کودک توجه داشته باشند. کودک باید برای بازی آزادی عمل داشته باشد. هرگز نباید با کودک بازی هایی که چه از نظر کلامی چه از نظر حرکتی بدآموزی دارد را انجام داد. بازی کودکان و فعالیت های مختلف، توانایی ها و نقاط قوت و ضعف کودکان را مشخص می سازد.با استفاده از بازی های مختلف می توان بازی های مشابه ساخت.

نقش بزرگترها به عنوان همبازی در بازی کودکان :
بزرگترها به طور مستقیم و با غیرمستقیم می توانند در بازی کودکان شرکت کنند.
آنها می توانند به عنوان  همبازی و مثل یک کودک بازی را دنبال کنند.
والدین و یا افرادی  که به نحوی با کودکان سر و کار دارند می توانند به عنوان همبازی کودک را راهنمایی نمایند.
و در ادامه بازی به کودک کمک و یا آموزش های لازم را از راه بازی به کودک بیاموزند.

محیط زندگی و فضای بازی کودکان 

می دانیم که محیط زندگی بر نوع بازی کودکان تأثیر دارد.
ساختمان های کوچک و آپارتمان نشینی، بازی های خاصی را طلب می کند.
کودکان مجبورند با بازی های آرام و کم تحرک خود را مشغول نمایند.
کودکان اغلب در خانه تنها هستند و همبازی ندارند، در نتیجه به بازی های کامپیوتری رو می آورند.
ولی در مناطق طبیعی با وضعیت فضای باز می توانند از فضای موجود در طبیعت استفاده نمایند.
محیط زندگی مسئله بسیار مهمی در بازی کودکان است.
فضای لازم برای هر کودک در محیط باز ۳۰ متر مربع و در فضای بسته ۱۵ متر مربع است).
کودکان در سراسر دنیا در شهر و روستا و کوه و دشت هر جا که باشند، بازی می کنند و محیط فقط در نوع بازی آن ها تأثیر می گذارد. بر اساس در مطالعه هایی که انجام شده است، کودکان ژاپنی بیشتر به انجام فعالیت های غیر رسمی گروهی علاقه نشان می دهند. در حالی که کودکان آمریکایی به بازی های گروهی و رقابتی تاکید دارند.

نقش اسباب بازی در زندگی کودکان

اسباب بازی نقش حیاتی  و ضروری در زندگی کودکان دارد  به خصوص در روند رشد و شکوفایی آن ها. کودک با اسباب بازی ارتباطی قوی، لذتبخش و مستمر برقرار می کند، به قول روانشناس "ژان لوک لوبرت" : " دلیل برقراری این نوع ارتباط با اسباب بازی، نقش لذت بخشی است که بازی در یادگیری عمیق کودکان دارد. بازی و اسباب بازی به عنوان عامل محرک برای تقویت هوش کودک سهم بزرگی در رشد او به عهده دارند زیرا بازی موجب گسترش و تثبیت الگوهای عصبی ای می شود که کودک بعدها برای انجام تکالیف مدرسه و فعالیت های ذهنی به آن ها نیاز دارد.

نقش اسباب بازی در رشد کودک

از ورای اسباب بازی، کودک داستانی خلق می کند و وارد دنیای تخیل می شود. در واقع  هدف کودکان از بازی کردن و استفاده از اسباب بازی فقط "لذت بردن" است اما بدون آنکه بزرگسالان متوجه شوند همزمان در حال یادگیری چیزهای بسیار زیادی هستند. اسباب بازی وسیله ای  برای وقت گذرانی نیست بلکه شغل کودکی است. به این ترتیب بازی  باید به عنوان جدی ترین فعالیت کودک شناخته شود. بازی قبل از هر چیز در شکل گیری شخصیت کودک کنونی سهیم است ، سهمی که در ساخته شدن او به عنوان بزرگسال آینده تاثیر بزرگی دارد و مسیری طولانی را طی می کند که باید از مراحل متعددی نیز عبور کند. پس لازم است با نقش اسباب بازی در زندگی کودکان آشنا شویم.